David suma sumárum - zima 11/12

15.04.2012 15:46

Jelikož v letošní sezóně jsem měl znovu možnost zapisovat si tréninkové údaje ze sporttesteru, tak jsem si po roce opět dovolil zhodnotit vlastní lyžařskou sezónu.

Sezóna se tentokrát rozjela velmi pozvolna a teplé počasí zejména v prosinci nástup zimy trochu oddálilo. I když první trénink na lyžích jsem absolvoval již 8. prosince a to již tradičně na silnici z Vostré hory do Karlova, kde auta pěkně ujezdila asi 15 cm sněhu. Tento první sníh stejně do týdne roztál a až do 6. ledna to byla doma se sněhem bída, když jsem trénoval jen pár dní o Vánocích na louce u Karlova. Poté se situace rapidně zlepšila a o prvním lednovém víkendu pořádně napadlo a sníh vydržel až do půlky března. Celé toto období jsem mohl bez problémů trénovat na domácích tratích. Poslední trénink jsem pak absolvoval 13. března, kdy jsem mezi Karlovem a Bátorovkem namotal 20 km na upravených tratích. Trénovat by se dalo i později, ale už jsem to trochu nestíhal, jelikož se mi již naplno rozjela sezóna v práci. Ale sníh jsem z domu viděl na Vostré hoře i začátkem dubna.

Jelikož jsem na začátku zimy neabsolvoval žádné soustředko, tak jsem toho moc nenatrénoval. Několik úvodních závodů jsem absolvoval takřka s minimem najetých km a nebylo to zkrátka ono. Až při únorových závodech jsem se cítil mnohem silnější a pocitově to už bylo mnohem lepší. Mezi nejlepší výsledky bych určitě zařadil 9. místo (bronz nad 30 let) na mistrovství Evropy ve skimaratonu, 6. místo na biegu Piastow a také si cením i vítězství v Machově, kde se mi z posledních tří konaných ročníků podařilo zkompletovat čistý hattrick a již potřetí zvítězit.

Celkově jsem najel 1 364 km, z toho bruslením 1 083 km a klasicky 281 km. To se rovná poměru 3,85 km bruslením na 1 km klasikou. Je jasné, že si občas při bruslařském tréninku zasoupažím, ale i tak z této statistiky vyplývá, že jsem líný napatlat si stoupací vosky a radši si to usnadním a jdu bruslit. I když i klasika při dobrých podmínkách je paráda a hodně si ji už také užívám. Při závodech jsem najel 513 km, poměr tak vychází na 2,66 tréninkových km na 1 závodní km. Absolvoval jsem 25 závodů, z toho 8 závodů klasicky, 16 závodů volnou technikou a 1 skiatlon.  128 km jsem odzávodil klasicky a 385 km volnou technikou. Na lyžích jsem stál v 64 tréninkových (závodních) dnech a průměrně najel 21,31 km. Průměrná délka závodu vyšla na 20,52 km. Obsadil jsem 3 x 1. místo (na všech domácích závodech v Machově), 2 x 2. místo a 5 x 3. místo. Takže z 25 závodů jsem vytěžil 10 pódiových umístění.

Do příští sezóny si mohu přát, aby zima zase vyšla, byl v Machově sníh, tak jako letos a vydrželo zdraví.

(David)

Zpět