Grossglocknerberglauf + Bieg Śnieznicki

24.07.2011 21:03

V rámci letní přípravy jsem se o uplynulých dvou víkendech postavil na start dvou pěkných a náročných závodů v běhu do vrchu.

Nejprve 17. července v Rakouském Heiligenblutu na start jednoho z nejhezčích běhů do vrchu v Evropě, kam jsem vyrazil spolu s Pavlem Brýdlem, Bořkem Jančíkem, Milanem Janatou a skupinkou fandů Bořka. Vyjeli jsme v sobotu, tak abychom se stihli prezentovat a ještě si užít večerní Pasta párty. V neděli nás čekalo pěkné počasí a s téměř 1 000 dalšími startujícími jsme se vydali na 13 km trať s celkovým převýšením téměř 1 500 m. Závod jsem rozběhl pomaleji, hlavně abych si to užil. Což se mi povedlo a v druhé polovině jsem mohl zrychlit a mimo krásné okolní přírody si užívat předbíhání soupeřů. Nakonec z toho bylo 118. místo s časem 1:41:30 (pro porovnání na 12km Okolo Ostaše mi stačí 50 minut). Sice mi vítězný Keňan dal více než půl hodiny, ale to pro mně bylo vedlejší, protože já si běh užil. Pavel Brýdl skončil na pěkném 11. místě. Cestou autobusem z cíle do Heiligenblutu jsme si mohli prohlédnout závěrečné stoupání jedné z etap letošního cyklistického Gira. Večer jsme si ještě užili vydařenou Afterparty a v pondělí vyrazili domů. Jinak pořadatelé byli spokojeni, že vyšlo počasí, protože v pondělí již od 2500 metrů sněžilo.

www.grossglocknerberglauf.at

O týden později jsem opět s Pavlem Brýdlem vyrazil na běh na Kralický Sněžník, který byl zároveň mistrovstvím Polska v běhu do vrchu. Původně jsem ještě zvažoval běh na Dvoračky, ale jelikož je Miedzygorze, kde byl start, vzdáleno z Machova jen 65 km a Rokytnice asi 100 km, tak jsme dali přednost polskému závodu a něčemu, kde jsme ještě neběželi. I když v pátek večer jsem se dozvěděl, že hrozí zrušení závodu, pro vysoké povodňově nebezpečí. Ale jelikož již do rána nepršelo, tak jsme vyjeli. Nakonec se i přes trochu vody a bláta závod vydařil, Pavel skončil třetí celkově a já byl 13. v kategorii, celkově ani nevím. Trať byla opět náročná, dlouhá 11,2 km, start cca 600 m.n.m., cíl cca 1 400 m.n.m., na trati byli navíc tři seběhy.  Jediná kaňka bylo zdlouhavé vyhlašování, které navíc začalo s půlhodinovým zpožděním a tradičními projevy místních politiků, což byla další půlhodinka. Ale mně to nepřekvapilo, protože stejní pořadatelé z Kladské Bystřice dělají i zimní závody na Spaloně a už si na to asi zvykám. Alespoň jsem si mohl vyslechnou, co všechno zase nakoupili z Evropských peněz. Rolbu a skútr, to už jsem věděl ze zimy ze Spalony, teď to byli v porovnání s tím jen maličkosti: brány s nápisem start a cíl, pódium a spousta laviček, výpočetní technika, foťák, ale třeba i trampolína atd. No mohl jsem jen závidět, ......... Hold jsou v Bystřici šikovní a jak říkají, chtějí podporovat sport, zdravý životní styl a cestovní ruch. 

David

Zpět