Ještěd konečně v "zeleném"

25.09.2008 22:33

V uplynulých dvou dnech absolvoval Standa Jirásek první skokanské tréninky v nově přebudovaném areálu na Ještědu. Samotné můstky působí velmi příjemným dojmem a na první pohled je to krása. Když se však dostanete blíže, zjistíte, že většina prácí je zatím odvedena jen z poloviny a že do mistrovství světa, které se zde v únoru má konat, si musí pořadatelé pořádně pospíšit. Celý areál v současnoti připomíná jedno velké staveniště a dle pracovního nasazení místních zaměstnanců takovéto staveniště ještě dlouho připomínat bude. Skoky na můstku byly ale nádherné. Najezdová stopa je absolutně rovná a hluboká. Stopy jsou sice dál od sebe, ale dá se na to zvyknout. Co však člověka zarazí je profil můstku K90, díky kterému letíte nad bubnem (až do vzálenosti cca 50metrů) jen ve výšce asi 50cm nad zemí a přitom z toho dokážete skočit i 115metrů. Je to opravdu zajímavý můstek, avšak bude nesmírně těžké udělat na něm kvalitní skok, pokud budou nepříznivé podmínky, jako např.vítr zezadu nebo nízké nájezdové okno. V takovém případě se klidně může stát, že většina ze slabšího startovního pole buben ani nepřelétne a skočí maximálně 60metrů. Tyto scénáře známe z předešlých zimních sezón, ze závodů RKZ apod.

Pro ilustraci přikládáme několik fotografíí a rozhovor se Standou Jiráskem nejml., právě na téma ještědského můstku.

Stando, jak na Tebe působil ještědský areál? Můstky vypadají velmi pěkně, avšak spoustu věcí tu ještě chybí, jako např.lavičky na nájezdu. (pozn.red. v současnosti lze využít pouze jednu lavičku, což je velmi málo).

Jezdil jsi ze studií na liberecké univerzitě sledovat vývoj stavby? Byl jsem nahoře pouze jednou nebo dvakrát, ale to bylo opravdu ještě na počátku stavby a od té doby většina prací úspěšně pokročila nebo se dodělala.

Jaké počasí panovalo při trénincích v areálu? Ještěď je pověstný svým typickým počasím, které značí buď naprostou mlhu nebo naprostou mlhu spojenou se silným větrem, což se za ty dva dny tréninků v jednom dopoledni splnilo do puntíku. Jak řekl o tom později řekl trenér A-mužstva skokanů Richard Schallert - Naja, wieder typische Ještěd Wetter, scheiße.

Co můstky, jak se na nich létá? Zkusil jsem prozatím jen menší můstek K90, na kterém však není problém skočit i 115metrů. Pod vedením bratrů Jiroutkových jsem první den piloval techniku odrazu a letovou fázi. Ten první den se však vůbec nedařilo, potřebuji totiž více skoků na seznámení se s můstkem. Druhý den už bylo vše jinak a sami s tátou jsme udělali skvělý trénink. Jak se však pozděj vyjádřil Kuba Jiroutek: "Byla to tak jako tak moje práce, prostě jsi Stando jednoduše uzrál z našeho včerejšího tréninku a Hess jen druhý den přišel k hotovýmu..." (pozn.red. Hess je Standa Jirásek str.). Nejkrásnější z celého areálu je ale asi ta travička na dojezdu, ta je opravdu výborná, pažit jedna báseň, jen si ustlat.

Plánujěš nějaký další trénink a kdy? Plánuji znovu poskákat v Liberci, nejspíše příští týden. Tipuju tak na dva, maximálně na tři dny. Od příštího pátku již bude můstek uzavřen, koná se zde totiž světový pohár LGP ve skocích na lyžích na umělé hmotě. Po svěťáku se můstek uzavře definitivně a znovu se rozebere část hmoty na dojezdu a budou se dodělávat tribuny. Bohužel v tomto případě nebudou moci naši skokané získat žádnou výhodu před konkurencí, protože se na můstek již letos nedostanou.

Děkuji Ti za rozhovor. Také díky a těším se příště!

 

-red-

 

 

Zpět

Fotogalerie: Ještěd konečně v "zeleném"

/album/fotogalerie-jested-konecne-v-zelenem/img-5791-jpg/ /album/fotogalerie-jested-konecne-v-zelenem/img-5793-jpg/ /album/fotogalerie-jested-konecne-v-zelenem/img-5800-jpg/ /album/fotogalerie-jested-konecne-v-zelenem/img-5802-jpg/ /album/fotogalerie-jested-konecne-v-zelenem/img-5803-jpg/ /album/fotogalerie-jested-konecne-v-zelenem/img-5804-jpg/ /album/fotogalerie-jested-konecne-v-zelenem/img-5806-jpg/ /album/fotogalerie-jested-konecne-v-zelenem/img-5810-jpg/ /album/fotogalerie-jested-konecne-v-zelenem/img-5811-jpg/ /album/fotogalerie-jested-konecne-v-zelenem/img-5812-jpg/