Kolečkové lyže v Orlickém Záhoří

19.11.2012 21:49

Společně s partou lidí z Redpointu jsem strávil sváteční listopadový víkend v Orlickém Záhoří, kde jsem se pilně připravoval na zimu. Tamní silnice jsou již vyhlášené pro milovníky kolečkových lyží nebo bruslí, ale já tam jel poprvé a byl plný očekávání. Kladné reference nelhali a mohu také potvrdit, že je to tam parádní. Letos přibyl i nově vyasfaltovaný kopec z Dusznik na křižovatku pod Zielieniec, ale ten se nedá dolů sjet, takže je potřeba doprovod. Ale jinak od této křižovatky, kde je poblíž pramen Divoké Orlice (tam spíš Orlice Dzike), se lze po proudu řeky a po polské straně dostat až do Bartošovic po perfektním asfaltu (cca 27 km). Z Bartošovic po české straně zase zpět do Orlického Záhoří nebo až na Šerlich. Všude jsou dobré asfaltky, přičemž v Polsku je novější a jemnější povrch a také menší provoz a jen na hraničním přechodu v Bartošovicích na asi 200 m už nezbylo z evropských peněz na asfalt. V okolí je nádherná krajina a je zajímavé sledovat, jak se z malého potůčku Divoké Orlice stává postupně široká řeka.

Netrénovali jsme tam sami, ale už při příjezdu jsem potkal partu mladých Poláků, kteří vyráželi z Dusznik do kopce, poblíž Neratova jsme se potkali s partou Skuhrováků, odpoledne jsme zase potkali partu polských juniorských reprezentantů v biatlonu a pak ještě několik trénujících jednotlivců, Čechů i Poláků. Nakonec jsem litoval Michala, že nemohl jet s námi a mohl opět jen „gumovat“ Hradečnici, i když tam to také není špatné. Navíc dobré bylo i ubytování v apartmánu U Cvrčků, kde se pro mě nečekaně nacházel i bazén 4x10m s vodou 32 °C vhodnou pro večerní regenaci.

A jak jsem trénoval:

Sobota dopoledne: Orlické Záhoří-Neratov-Bartošovice-Niemojów-Mostowice-Záhoří, (36 km, 1:58“hod, pr.:18 km/hod)

Sobota odpoledne: Záhoří-Mostowice-Lasówka- křižovatka pod Zielincem-Mostowice-Lasówka-Mostovice-Záhoří, (26 km, 1:28“ hod, pr.: 17,7 km/hod)

Neděle dopoledne: Záhoří-Mostowice-Niemojów-Bartošovice-Neratov-Záhoří, (35 km, 1:56“ hod, pr.: 18,2 km/hod)

Neděle odpoledne: Záhoří-Mostowice-Lasówka-křižovatka pod Zielincem a zpět, (20 km, 1:01“ hod, pr.: 19,6 km/hod)

Celkem 117 km, 6 a půl hodiny pěkného tréninku s dobrou partou lidí :-)

David

Zpět