Odešla legenda skoků na lyžích

20.01.2012 16:59

Raška byl pro skokany idolem, kvůli němu začínali

 Ve věku 70 let dnes ráno zemřel legendární skokan na lyžích Jiří Raška. Olympijský vítěz z Grenoblu 1968 skonal v novojičínské nemocnici kolem deváté hodiny po dlouhé nemoci. Potvrdila to mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

Nejslavnější český skokan na lyžích a vítěz domácí ankety o lyžaře století byl hospitalizován delší dobu. Jednasedmdesáté narozeniny by rodák z Frenštátu pod Radhoštěm oslavil za dva týdny 4. února.

Raška vybojoval na olympiádě v Grenoblu vedle zlaté medaile na středním můstku ještě stříbro na velkém můstku. Mezi jeho největší úspěchy patřilo také vítězství na prestižním Intersporturné v roce 1971, o rok později získal bronzovou medaili na prvním mistrovství světa v letech. 

"Vždycky jsem to bral jako sport pro chlapy, kteří mají odvahu. Nejraději jsem měl velké můstky a lety na lyžích. Ty měly své kouzlo. Povede-li se vám pěkný let, je to úplně něco jiného než se pohybovat tady na zemi," řekl loni v říjnu Raška, který v roce 1969 v Planici překonal výkonem 164 metrů světový rekord.

Čest jeho památce !

 

 

BKL Machov

 

Zpět

Diskusní téma: Odešla legenda skoků na lyžích

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.