Ohlednutí za rokem 2013

31.12.2013 10:58

                Vážení přátelé,

je tu poslední prosinec, den který vybízí k ohlednutí za uplynulým rokem a zhodnocení, co se povedlo a co méně.

 Náš Borský klub lyžařů s 227 členy, měl v tomto roce řadu akcí, které skončením pomíjí a zapomene se na ně, a některé, které zanechávají trvalý odkaz pro další roky a generace.

V zimní sezóně jsme pravidelně upravovali běžecké trasy v okolí a osvětlený okruh v Dolečku. V dubnu ­ jsme ve Lhotě uspořádali tradiční Struhadlo, po kterém následovalo Poslední mazání s  besedou o průkopníku lyžování a řady dalších sportů – Emmerichu Rathovi.  V červnu  jsme uspořádali „Pochod přes machovské vršky“ včetně cykloprojížďky s trasami 10 až 40km. V srpnu jsme uspořádali 1.ročník MTB Maratonu Stolových hor. Závodilo 300 bikerů od nejmenších dětí až po kategorii ELITE na 48km. Hlavní trať vedla krásnou krajinou na české i polské straně. Po roční práci se sháněním dokumentů, sepisováním a prosazováním projektu a následně po stavebních pracích se mohla na svátek sv.Václava  slavnostně otevřít Naučná stezka „Jak se tu dřív žilo“ v nedalekém Nouzíně. Potěšilo nás, že je o toto téma mezi lidmi ze širokého okolí velký zájem. Svědčí o tom účast více jak 350 přítomných, nejen z Česka ale i z Německa a Polska.  Součástí otevření stezky bylo i obnova místní, časem zapomenuté, zvoničky. Do obdržené dotace jsme se nevešli, ale dobrá věc se povedla. Moc díky Janu Stillerovi za stezku a Pavlu Sauerovi za zvoničku. V řijnu jsme měli napilno, protože nejprve byl na řadě tradiční Borský kros s účastí 250 závodníků, z toho bylo 39 z Machova. Týden poté byl na řadě Borský pohár, jako součást Republikového klasifikačního závodu žactva v severské kombinaci, který se povedl i díky 3.místu Jana Johna v žácích 9-10let. Náš můstek  K19 a K 34metrů je v havarijním stavu,  proto jsme dva roky jednali s německým klubem v Breitenbergu o možnosti odebrání jejich starší hmoty. Nakonec, když už nikdo nedoufal, se to povedlo a po „výletu“ šestice brigádníků do Bavor a celodenním nakládání je devět tun hmoty na Hůrce, která vystačí na opravu K 19m. Do zimy jsme stihli vybetonovat novou hranu odrazového stolu a položit vyrovnávací Kari sitě. Na jaře bude můstek opět jako nový. V běžeckém areálu v Dolečku se nám podařilo instalovat vysoký sloup pro kvalitnější osvětlení tratí. V letošní sezoně budou tratě osvětleny při dostatku sněhu od pondělí do pátku od 17.30 do 19 hodin. Sněhové informace budou na stránkách www.bklmachov.eu.                                                           

Hlavní částí našich aktivit jsou pravidelná cvičení a tréninky s dětmi a závodní činnost. Větších dětí chodí dvacetpět a těch nejmenších kolem patnácti. Starají se o ně trenéři p.Dostálová, Notková, Rückerová, Rýglová ml, p.Šrůtek, Jirásek ml. a st. a přináší již svoje výsledky. Na podzim jsme se zúčastnili většiny závodů v krosu pořádaných běžeckým úsekem KHK.  V kategorii žactva 2006-07 vše vyhrála Ducháčová Ema (vnučka ing.Vl.Plného a B.Ducháče). To samé se povedlo Lukáši Doležalovi. O kategorii výše (2004-2005) bojovaly Plná Natálka a Kubečková Vendula o první až čtvrtá místa. Stejné výsledky dosahoval i Jenda John.                                                            

V minulých dnech jsme se s rodinou Vaňkových z Hronova dohodli na propůjčení lyžařského muzea zesnulého Jindry Vaňka do našeho klubu. V klubu máme také několik desítek lyží a zajímavostí, že by byla škoda, neseznámit s tím veřejnost. Uvítáme od Vás každý nápad či informaci.

V posledních dnech tohoto roku jsme přivezli staršího skútra na úpravu stop, který nám umožní v krátkém čase upravovat stopy i k Závrchám a přes Bor.

Závěrem bych chtěl poděkovat členům klubu za pravidelnou pomoc, závodníkům za skvělé výsledky, všem sponzorům a Městysu Machov a Vám všem popřát jménem BKL pevné zdraví a radostné chvíle v roce 2014.                                                                                                                                                               

Za BKL Machov                                                                                                                                 Stanislav Jirásek

 

Zpět