Šumavský skimaraton

27.02.2012 22:09

Kvilda, nejvýše položená obec v ČR, hostila jeden z největších tuzemských laufů, Šumavský skimaraton. Letošní ročník ozdobila účast několika domácích reprezentantů a také závodníků z několika států Evropy, jelikož se jednalo o finálový závod mistrovství Evropy v lyžařských maratonech.

Já jsem na Kvildu vyrazil spolu s týmem Redpointu a Radkem Šretrem již v pátek odpoledne, jelikož jsem měl v plánu oba víkendové závody. Michal dorazil s Marcelou a Emou v sobotu a ještě mně stihli zafandit při závodu na 20 km volnou technikou. V sobotu bylo na Kvildě sice slunečno, ale také dost teplo a tak se jelo v hodně měkkém sněhu a v lesních úsecích i pěkně špinavém. Celkově zvítězil Dušan Kožíšek (1:00:06), 2. byl Aleš Razým (-01 s), 3. Vladislav Razým (- 1:01), já dojel na 7. místě (- 4:10), když jsem prohrál finiš o šesté místo s Petrem Nesvatbou.

Rozměklý a špinavý sníh do nedělního rána pěkně zmrznul a tak na nás čekala ledová stopa. Chtě nechtě, všichni volili fialový klistr, i když předpověď zněla, že má v 11 (hodinu po startu) začít sněžit. Michal, jelikož nebydlel s námi na Kvildě, ale na Horské Kvildě, tak si ho jel rychle koupit. Bohužel předpověď se přesně naplnila a tak když jsme se blížili na Modravu, tak začalo padat, no a když jsme stoupali z Modravy kolem Bakalova sídla, tak jsme začali pěkně namrzat. Bylo spravedlivé, že všichni. V lesních úsecích to bylo trochu lepší, na loukách to namrzalo více. Poté, co se dlouhá sjela se závodníky z krátké, kteří startovali o 1,5 hod. déle se jelo v jedné stopě, kde se dělalo mejdlo. Ten kdo chtěl předjíždět a skočil do druhé stopy, okamžitě namrzl a hned ztratil 50 metrů škrábáním. V cíli jsem se ptal Michala „ tak co, dobrý“ a Michal „co dobrý, hnus to byl“. Ale aspoň si to budeme dlouho pamatovat – zajímavý zážitek.

Dle předpokladů zvítězil Martin Jakš (2:19:29) a potvrdil, že je o úroveň jinde než ostatní startující reprezentanti. 2. dojel Němec Thomas Freimuth (- 2:56), 3.Rakušan Toni Escher (- 3:00), já dojel na 22. místě (- 15:23). V celkovém pořadí hned za vítěznou ženou Martinou Chrástkovou. Michal dojel celkově na 47. místě (- 17:52) a 9. v kategorii M40, přičemž ho dělily jen dvě minuty od v kategorii bronzového Tomáše Čady.  

výsledky na: https://www.skimaraton.cz

David

 

Zpět