Trocha z historie našich malých můstků s hmotou

23.09.2014 09:41
Zdejší můstky na Hůrce - K 34 a 19 metrů jsme před 34 léty postavili svépomocí. Celou akci řídil Vláďa Doležal. Jsem rád, že jsem v té době mu mohl pomáhat a ledacos okoukat.
Nejprve na nájezd a stráň nahnal Tonda Kulich bagristu z Agrostavu, který z toho vůbec nebyl nadšený a chtěl utéci, ale neměl šanci....
Pak už následovala ruční práce na profilu, která byla značně náročná. Každou sobotu a neděli se nás tam scházelo 10 až 15. To to odsejpalo !
Po položení gumových pásů z uhelných dopravníků (až z Ostravy to zajistil Tonda včetně spousty uhlí mezi nimi - vypadali jsme při pokládce jak čerti) jsme položili armovací sítě a začali s pokládkou hmoty, kterou jsme koupili z Frenštátu.
Tam ji po deseti letech provozu na nájezdu vyměňovali za novou. Do Frénu jsem jel jako závozník Fandy Jirmana ( řidiče ČSAD) z V.Srbské. Dvoudenní zájezd byl jak tramping. Fanda spal ve voze a já na louce někde za Třincem, kam jsme nejdříve museli do hutí.
Tato hmota nám sloužila ještě 30 let a vychovali jsme na ní několik medailistů z MČR, či úspěšné účastníky světových pohárů a Universiád.
Na našich můstkách trénovala a závodila většina pozdější reprezentace. Škoda, že výsledkové listiny z těchto časů většinou chybí.
Postupně jsme nájezdy z hmoty nahradili keramikou a nakonec nerez stopou. Na dojezdech byly původně piliny (jako všude jinde ve světě), které jsme nahradili travním porostem.
Před deseti léty přibyly můstky K 6 metrů pro nejmenší a K 13 metrů. To už bylo vidět, že můstek K 36 metrů moc let nevydrží, hmota byla vyskákaná a opotřebovaná UV zářením.
Poprvé jsme o dotaci na rekonstrukci můstků požádali MŠMT před sedmi léty, neboť náš areál byl již jediný v Česku, kde nebyla nová finská hmota. V Česku se tato naše původní již 30 let nevyrábí.
Žádosti jsme každoročně opakovali, ale bez výsledku. Mezi tím byl můstek K 36 metrů pro letní provoz technickým delegátem SLČR uzavřen a totéž hrozilo můstku K 19 metrů.
V roce 2012 došlo k zahájení rekonstrukce můstku v bavorském Breitenbergu, kde jsme trávili s naším klubem desítku let na soustředěních. Je to hmota stará cca 20 let, ale ve velmi dobré kvalitě, proto jsme využili našich dobrých vztahů s místním klubem a na podzim 2013 jsme si nákladním autem odvezli cca 10 tun této vyměněné  hmoty.
Jediní, kteří vyslyšeli naši prosbu o finanční pomoc byli lidé z Královéhradeckého krajského úřadu, díky nimž a desítce dobrovolníků z Machova se rekonstrukce můstků během tří měsíců práce podařila. Úsek skoku a kombinace na naši žádost nereagoval.
V současnosti máme můstky s umělou hmotou s kritickým bodem 6, 13 a 19 metrů. Ostatní můstky s kritickým bodem 7, 14 a 36 metrů slouží jen pro zimní provoz.
Našim cílem je rekonstrukce můstku K 34 metrů na K 40 až 42 metrů, včetně nájezdové věžičky. To ale představuje sumu 1,8 mil.Kč, kterou zatím nemáme.

Uvítáme všechny děti (kluky i holky), kteří mají zájem o tento krásný, adrenalinový sport.
 
Chef

Foto ze slavnostního otevření můstků K 13 A K 19 metrů - Standa Jirásek str. a Jenda Stiller
Zpět